10 éves korom óta vegetáriánus vagyok. Egyszerűen nem szeretem a húst. Amióta férjnél vagyok, és főzök, nagy lelkesedéssel kutatom-keresem a jó recepteket. Vannak kedvenc vega-gasztro-blogjaim, főleg ezekből rakosgatom fel ide az én kedvenceimet. Olyanokat, amiket magam is elkészítettem, és szeretek.
2011. július 5., kedd
Paillasse kenyér
Az eredeti recept innen származik, én annyit változtattam rajta, hogy nem hideg vizet használok, illetve nem a hűtőben kelesztem hanem a konyhapulton - nekem így sokkal jobban megkelt a kenyér, és lazább, lukacsosabb lett a bélzete.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (én fele-fele arányban szoktam simát és teljes kiőrlésűt használni)
- 7 gr szárított élesztő (vagy 10 r friss)
- 1 ek cukor
- 2 kis tk só
- 2, 8 dl langyos víz
Elkészítés: A hozzávalókat a megadott sorrendben összekevered-picit összegyúrod (elég ragacsos lesz, ez normális :)) Letakarva hagyod kelni kb. 12 órát. ( Bekevered este és kisütöd reggel, vagy bekevered reggel és kisütöd este)
A 12 óra leteltével előmelegíted a sütőt 240 fokra (alul-felül sütéssel), és ami nagyon fontos: alulra tegyél egy kis hőálló tálba/jénaiba/bármibe vizet a gőz miatt (így lesz fini a kenyér héja).
A megkelt tesztát egy alaposan lisztezett felületre borítod, majd formázod (Limaránál van erre tök jó ötlet képekkel, én egyszerűen csinálok 2 bagett formát belőle, majd megcsavarom párszor). Azonnal mehet a sütőbe, kb. 15 percig sütöd. Ekkor vedd le a hőfokot 200-ra, és süsd még 15 percig. (Sütőtől függ, a régi sütőmben ennél kevesebb idő kellett, az újban ennél több...) Amikor kiveszed, a héja még nagyon kemény, de kb. 15 perc hűlés után már mennyei! :)
Vajas keksz (abszolút kedvenc!!!!!!)
Hozzávalók:
- 250 gr liszt (fele sima, fele teljes kiőrlésű)
- 1 tk sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 14 dkg méz
- 16 dkg margarin
- 2 ek tej
Robotgéppel habosra keversz mindent, a liszt és a sütőpor kivételével. Mehet bele adagonként a sütőporos liszt - villával kevered el. (vagy lusta vagy mint én, és akkor a megadott sorrendben összedobálasz mindent, és kanállal lazán kevered össze :))
Hengert formázol folpackba teszed, és hűtőbe téve várod, hogy megdermedjen (kb. fél-1 óra )
A sütőt 175 fokra meleíted előre (légkeverésesen 155), fél centis szeleteket vágsz a hengerből, és kb. 10 percig sütöd ezeket a finomságokat.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)