2011. július 14., csütörtök

Undok fiú zsemléje




Teljesen véletlenül találtam rá erre a receptre, több éve már, hogy elterjedt a magyar gasztrobloggerek körében. DE ettől még nekem új volt, kipróbáltam - és milyen jól tettem! :) Azóta is ez a család kedvence, egyszerűen megunhatatlan!
Az eredeti recept Mademoiselle-től származik, illetve nem is tőle, hanem egy "undok fiútól", aki egy hozzászólásban "leszólta" a DNK-t, mondván hogy az már lejárt lemez, ő 1,5 óra alatt létrehoz olyat, mint amit a DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér - 12 órát kell keleszteni) tud. S valóban :)

Hozzávalók (kb. 12 közepes méretű zsemléhez)

50 dkg finom liszt
25 dkg tk liszt
1 zacsi szárított élesztő (7 gr)
2,5 tk só
6 dl meleg víz
1 dl langyos tej
1 ek méz

Elkészítés: A hozzávalókat a megadott sorrendben összekutyulod, és bár erős késztetést érzel arra, hogy még rakjál a masszához vizet (mivel tök folyós) NE tedd! Letakarva keleszted másfél órát, majd előmelegíted a sütőt 200 fokra, és teszel a sütő aljába egy hőálló tálba vizet (ez nagyon fontos a gőz miatt!!!) A megkelt tésztát alaposan lsiztezett felületre borítod, kb. 9-12 részre osztod (attól függően mekkora zsemléket akarsz), zsemléket formázol, majd mehetnek be a sütőbe kb. 25-30 percre.

A formázáshoz: én úgy csinálom, hogy enyhén vizes kézzel belenyúlok a folyós masszába, és egy jó maréknyit kiveszek belőle, majd leplaccsantom egy szilikonos gyúródeszkára (illetve lapra), amire előzőleg leglább 5 dgk lisztet öntöttem. "Beleforgatom" a tésztát a lisztbe, majd egy gyors mozdulattal átplaccsantom a sütőpapírral bélelt tepsire, és kicsit még igazítok rajta, hogy szép kerek legyen (Nem szabad sokat nyomogatni, igazgatni stb. mert akkor nem lesz levegős, lyukacsos!!

Kipróbáltam úgy is, hogy az 50 dkg volt a tk liszt, és a 25 dkg a sima, és úgy is eszméletlenül finom!