2010. december 24., péntek

Mandulás répatorta

Mandulás répatorta
(A 2010-es karácsonyi desszertünk :))


Hozzávalók a tésztához:

30 dkg tk liszt
10 dkg cukor (az eredeti receptben 20 dkg szerepelt, de én azt eszméletlen soknak találtam, és alapból feleztem a mennyiséget - és milyen jól tettem! Nekem még így is édes egy picit, legközelebb max. 7 dkg-ot használok!)
10 dkg darált mandula
1 cs. vaníliás cukor
3/4 zacskó sütőpor
1 kk őrölt fahéj
5 dkg mazsola
2 dl étolaj (legközelebb max. másfelet teszek)
4 tojás-helyettesítő (egg-replacer, vagy 1 tojás helyett 2 ek víz + 1/2 ek őrölt lenmag
40 dkg finomra reszelt sárgarépa

A mázhoz:
Az eredeti recept szerint:
10 dkg natúr krémsajt
10 dkg porcukor (rengeteg!!!!)
5 dkg lágy margarin

Én növényi tejszínt kézi kavartam habosra pár ek porcukorral, és kb. 3 dkg lágy vajjal

Elkészítés: A hozzávalókat a megadott sorrendben összekeverjük, majd 165 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük (tűpróba!!). Az én sütimnek egészen pontosan 54 perc kellett :) Amikor kihűlt, rákenjük a mázat, és elvileg már ehetjük is.

Ami jó ebben a sütiben, az az hogy: 1. finom, 2. hamar elkészül - Bercellel 15 perc alatt összekutyultuk a hozzávalókat, és már mehetett is a sütőbe. (Ebből a 15 percből ráadásul 10 perc azzal telt, hogy én lereszeltem a nyamvadt sárgarépákat... :))

Barna kifli


Hozzávalók:

25 dkg tk liszt
25 dkg finom liszt
2 tk só
75 ml olaj
2,25 dl meleg víz + 1 ek méz + 2 dkg élesztő

Elkészítés: A hozzávalókat a megadott sorrendben összekeverjük, majd gyúrjuk, kelesztjük 1 órát. Kör alakúra nyújtjuk, cikkekre vágjuk, feltekerjük, 150 fokon kb. 45 percig sütjük a kifliket (Nekem hamarabb kész lett, kb. fél óra kellett)

Nagyon finom, kiválóan lehet belőle szendvicset is csinálni. Frissen az igazi!

Forrás: Nóra anyukájának a receptje :)

Lekváros bukta


Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 ek cukor
1,5 dl tej
1,25 dkg friss élesztő (vagy fél zacsi szárított)
2 tojás-helyettesítő
3 dkg olvasztott vaj

lekvár :)

Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekevered, majd a cukros langyos tejbe mehet az élesztő. (Ha száraz élesztőt használsz, akkor a liszthez keverd!) Lágy, hólyagos tésztát dagasztasz. Hagyod duplájára kelni (kb. másfél-2 óra), majd ujjnyi vastagságúra nyújtod, négyzetekre vágod, lekvárt teszel a közepébe, feltekered, tepsire rakod (amit előtte gondosan kibéleltél sütőpapírral... :)) , letakarod, és hagyod még 30 percet pihenni. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percet sül (Az én sütőmnél elég negyed óra.)

Ha valaki úgy szereti, hogy ropogós, akkor érdemes vmivel lekenni a buktákat közvetlenül a sütés előtt - nem tejjel :) (Én a puha-bukta híve vagyok, ezért a sütési idő lejárta előtt 5 perccel még le szoktam kenni növényi tejjel - így még puhább lesz - nyamm!

Észrevétel: ez a recept annyira jó, hogy az elmúlt 2 hétben 3szor sütöttem buktát. Minden alkalommal más bukta-feltekerési módot próbáltam, de a bukták átlag feléből mindig kijött a lekvár :( Így is finom volt, de ha vki tud vmi tuti módszert, akkor mindenképp írjon! :)


Gyömbéres mézeskalács

Mandulás kalács

Csokoládés puszedli