2008. szeptember 5., péntek

Bagel



Hozzávalók:
  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál (tk) szárított élesztő
  • 1 tk só
  • 1 evőkanál (ek) cukor
  • 2 ek olak
  • 3 dl langyos víz
Elkészítés:

A hozzávalókat a megadott sorrendben összekevered, összegyúrod, ha ragadós, és nem jól gyúrható, rakhatsz még bele lisztet (nekem általában kell még hozzá egy kicsi). Letakarod egy ruhával, és szobahőmérsékleten hagyod kelni kb. 2 órát. 8 egyenlő részre osztod, és kis zsemléket formázol, sütőpapírra teszed. Lisztes ujjal lukakat alakítasz a közepükbe, letakarod, majd ismét hagyod kelni kb. fél órát. Eközben bekapcsolod a sütőt kb. 200 fokra (ha légekeveréses, akkor 180-ra), vizet forralsz, és aztán mindegyik bagelt főzöd kb. 10-15 másodpercig, majd ismét a sütőpapírra teszed. Az előmelegített sütőben a bagel-öket kb. 20 percig sütöd. KÉÉÉÉSZ! :)

Tipp: amikor kiveszed a bagelt a forró vízből, megszórhatod pl. szezámmaggal, vagy bármi mással. Jól ragad rá, és nagyon fini lesz így is! :) Sőt, szerintem a szezámmagos az igazi!