2008. szeptember 19., péntek

A tökéletes kenyér receptje :)
(Olyan mint A TORONYI kenyér - vas megyeiek tudják miről beszélek... :))


Hozzávalók:

  • 6 cups liszt (1 cup=200 ml)
  • 3/4 zacskó száraz élesztő
  • 2 kiskanál só
  • kb. másfél-2 cups langyos víz

Elkészítés: a hozzávalókat a megadott sorrendben összekevered, picit összegyúrod, hogy összeálljon egy jól gyúrható tésztává (ne ragadjon a kezedhez, de ne is legyen nagyon kemény). Nem kell túlzásba vinni, max. 2 percig kell gyúrni... :) Letakarod, és hagyod kelni 2-12 órát. A minimum a 2 óra, de elárulom, hogy akkor a legfinibb, ha 8-12 órát kel, ezért érdemes reggel bekeverni és este kisütni, vagy este bekeverni és reggel kisütni, kinek mi az egyszerűbb... Amikor megkelt, (nyúlós-ragadós-lyukacsos lesz a tészta, ez jó!!, akkor kis lisztbe forgatod a tésztát, cipót formázol belőle vagy amit akarsz, és 200 fokra előmelegített sütőben fél-fél órát sütöd a 2 oldalát. Az eredmény: a tökéletes kenyér!! Lyukacsos, könnyű, puha belső szerkezet, vékony, de ropogós héj, szóval maga az álom! :) Szerintem nem érdemes zacsiba tenni, mert megpuhul a héja, én simán konyharuhába rakom/csomagolom, és még 3.napon is finom, friss!! Igaz, addig nálunk soha nem húzza... :)

Tipp: teljes kiőrlésű lisztből is működik, úgy is nagyon finom!
Tipp2: Érdemes beszerezni búzafehérjét (bioboltban kapható - búzasikér, nem drága, és sokáig elég egy zacsi), és ehhez a mennyiséghez egy evőkanállal rakni, akkor még jobban "feljön" a kenyerünk, nem lesz lapos!
Tipp3: van egy nagyon jó hajtogatási technika, hogy hogy érdemes sütni a kenyeret, majd egyszer azt is felrakom... :)