2008. szeptember 16., kedd


Perec (teljes kiőrlésű lisztből)


Fehér lisztből ilyen lesz:



Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 50 dkg fehér liszt (!)
  • 1 ek só
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dl langyos víz
( 10 gr szódabikarbóna)


Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, liszttel meghintjük és letakarva 2 órát kelesztjük. Utána átgyúrjuk a tésztát, és kb. egy 30 cm hosszú rudat sodrunk. Ezt kb. 12 kicsi darabra osztjuk, majd ezeket is kinyújtjuk (kb. 30 cm) A tésztakígyókból pereceket formázunk. A végüket kétszer összesodorjuk, a perec hátuljára tesszük és enyhén megnyomjuk. Közben 2 liter vizet felforralunk a szódabikarbónával. 2-3 perecet teszünk egyszerre a forró vízbe, és lyukas szedővel fél perc után kivesszük. Lecsöpögetjük és sütőpapírra tesszük. (A tetejét megszórhatjuk durva sóval/szezámmaggal/bármivel :)) 220 fokra előmelegített sütőben (légkeverésesben 200) kb. 25 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz. (Nem légkeveréses sütőben érdemes megfordítani, hogy egyformán piruljon...) Így formálsz pereceket:

Csinálsz egy hurkot, és a két szárát megtekered egyszer



Felhajtod a szárakat, és picit odanyomkodod


Megfordítod, és már mehet is a forró vízbe!



A képen látható pereceket én teljes kiőrlésű lisztből csináltam, mert csak az volt itthon... így is finom lett, de IGAZI perec-íze (bajor) fehér lisztből lesz.

Forrás: Kenyérsütés c. könyv (Holló és Társa Kiadó)


Krumplis pogácsa


Hozzávalók:

  • 40 dkg tk liszt
  • 25 dkg áttört, főtt krumpli
  • 25 dkg növényi margarin
  • 1 dl rizstej (langyos)
  • 1 kk só
  • 1/2 kk cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés:

Mindent keverj össze egy tálban, majd dolgozd össze. Meleg helyen keleszd kb. másfél-2 órát. Gyúrd át (nekem még kellett hozzá liszt), nyújtsd ki, szaggasd ki. Ha akarod, megkenheted a tetejét valamivel (én nem kentem). Kb. 220 fokos sütőben 15 perc alatt sül meg.

Forrás: http://hobbifozocske.blogspot.com
Vegán csokis muffin (Bence-recept:))


Hozzávalók:

  • 400 ml liszt (igen, ml! )
  • 1 cs. sütőpor
  • 100 ml karobpor / kakaópor (szerintem elég kevesebb)
  • 75 ml cukor (ez a megadott mennyiség, de ez elég kevésnek bizonyult...kb. 125 ml mindenképp kell bele)
  • 1 csipet só
  • 110 ml olaj
  • 250 ml növényi tej
  • 10 dkg apróra vágott csoki

Elkészítés: A megadott sorrendben összekevered a hozzávalókat (elektormos mixerrel kb. 2 perc), kis tálkákba/formába kanalazod, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 16 percig sütöd. (Nálam a képen azért van a közepén gerezd csoki, mert elfelejtettem apróra vágni és belekeverni, így sütés előtt ráraktam, hogy mégiscsak legyen benne csoki... :)