2009. augusztus 18., kedd

Maci-kávés (cikória) - zabpelyhes cookie


Hozzávalók:
(kb. 16 darabhoz)
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 2 cups zabpehely
  • 3/4 cups cukor (picivel lehet kevesebb)
  • kevés olaj (kb. 3 ek)
  • 1 tsp vanília kivonat (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
  • 1+ 1/2 cups teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tsp baking soda (ha nincs, akkor jó a szódabikarbóna)
  • csipet só
  • 1 + 1/2 tblsp maci kávé, 3 tbsp vízben elkeverve
  • 1 cups chocolate chips (nálam most kb. 50 gramm csokidara)

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Az olvasztott vajba "áztassuk be" a zabpelyhet pár percre, majd mehet bele a cukor, olaj, vanília kivonat. Egy másik tálba keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával és a sóval, majd keverjük a zabpelyhes masszába. Mehet hozzá a maci kávé, a csokidarabok, és ha szükséges egy nagyon kevés víz. A cél, hogy egy "jól gyurmázható" masszát kapjunk.
Formázzunk kis golyókat, majd lapítsuk le őket kézzel, és 190 fokon 10 percig süssük a sütiket, majd hagyjuk kihűlni - ne ijedjünk meg, hogy nagyon puhának tűnik, mire kihűl, keményebb lesz!
Zárható dobozban tároljuk.

Megjegyzés: a maci kávé-íz nem lesz markáns, viszont nagyon fincsi! :)
A sütési idő nagyon viszonylagos, tényleg sütőtől függ... a lényeg, hogy nem kell sokáig sütni, és hogy amikor kivesszük, úgy túnjön, hogy mindjárt szétesik, annyira puha (nem fog, mire kihűl, keményebb lesz