Maci-kávés (cikória) - zabpelyhes cookie
Hozzávalók:
(kb. 16 darabhoz)
- 15 dkg olvasztott vaj
- 2 cups zabpehely
- 3/4 cups cukor (picivel lehet kevesebb)
- kevés olaj (kb. 3 ek)
- 1 tsp vanília kivonat (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
- 1+ 1/2 cups teljes kiőrlésű liszt
- 1 tsp baking soda (ha nincs, akkor jó a szódabikarbóna)
- csipet só
- 1 + 1/2 tblsp maci kávé, 3 tbsp vízben elkeverve
- 1 cups chocolate chips (nálam most kb. 50 gramm csokidara)
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Az olvasztott vajba "áztassuk be" a zabpelyhet pár percre, majd mehet bele a cukor, olaj, vanília kivonat. Egy másik tálba keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával és a sóval, majd keverjük a zabpelyhes masszába. Mehet hozzá a maci kávé, a csokidarabok, és ha szükséges egy nagyon kevés víz. A cél, hogy egy "jól gyurmázható" masszát kapjunk.
Formázzunk kis golyókat, majd lapítsuk le őket kézzel, és 190 fokon 10 percig süssük a sütiket, majd hagyjuk kihűlni - ne ijedjünk meg, hogy nagyon puhának tűnik, mire kihűl, keményebb lesz!
Zárható dobozban tároljuk.
Megjegyzés: a maci kávé-íz nem lesz markáns, viszont nagyon fincsi! :)
A sütési idő nagyon viszonylagos, tényleg sütőtől függ... a lényeg, hogy nem kell sokáig sütni, és hogy amikor kivesszük, úgy túnjön, hogy mindjárt szétesik, annyira puha (nem fog, mire kihűl, keményebb lesz
Formázzunk kis golyókat, majd lapítsuk le őket kézzel, és 190 fokon 10 percig süssük a sütiket, majd hagyjuk kihűlni - ne ijedjünk meg, hogy nagyon puhának tűnik, mire kihűl, keményebb lesz!
Zárható dobozban tároljuk.
Megjegyzés: a maci kávé-íz nem lesz markáns, viszont nagyon fincsi! :)
A sütési idő nagyon viszonylagos, tényleg sütőtől függ... a lényeg, hogy nem kell sokáig sütni, és hogy amikor kivesszük, úgy túnjön, hogy mindjárt szétesik, annyira puha (nem fog, mire kihűl, keményebb lesz