2009. szeptember 3., csütörtök

DNK - dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók:
6 cups liszt
2 teáskanál só
2 teáskanál száraz élesztő (vagy 1/4 kocka friss)
3 cups kézmeleg víz

1 lépés: összeöntjük a száraz hozzávalókat, majd alaposan összekeverjük


2. lépés: hozzáöntjük a vizet, és nagyjából összekutyuljuk, először kanállal, aztán kézzel - vigyázat, nagyon ragadós, úgy kell "leoperálni" a kezedről, de ilyennek kell lennie


3. lépés: letakarjuk egy konyharuhával, és nem huzatos helyen (nálam ez a konyhapult) hagyjuk kelni 12 órát. (Ezt a 12 órát nem kell percre pontosan nézni, ha úgy jön ki a lépés, lehet 10 óra, vagy 13 is... én általában este 8kor bekeverem, és reggel 8kor sütöm ki)
A megkelt tészta így néz ki


Amikor elkezded belerakni egy hőálló tálba, ilyen lesz az állaga, ne ijedj meg, ilyennek kell lennie, így lesz szép "lukacsos" a kenyér, és nem tömör! (Ennek a kenyérnek egyébként az a titka, hogy kevés élesztő van benne, viszont hagyjuk sokáig "dolgozni" az élesztőt, és ezért lesz nagyon fini a kenyér :))


4. lépés: egy hőálló tálba sütőpapírt teszünk, és "belekaparjuk" a kezünkkel a tésztát. csak bele kell "placcsantani", hogy ne tegyük tönkre a szép lukacsokat a tésztában :) (itt is ragacsos lesz a kezünk, de sebaj, amennyit le tudunk szedni a kezünkről, azt pakoljuk a tálba :))


Kb. 200 fokra előmelegített sütőben süssük a kenyeret fél-fél órát (közben ugye egyszer megfordítva) - ez a 200 fok és az idő teljesen szubjektív, mert tapasztalataim alapjan, minden sütő más és más, az a süti pl. ami nálam 25 percig sül, az a tesómnál (ugyanúgy gázsütőben) 10 perc alatt szénné ég... szóval ez a kiindulási alap, de tapasztaljátok ki! :)
Ja, fontos! Azért kell mindenképpen valamilyen hőálló tálban sütni a kenyeret, mert ez egy nagyon laza tészta, és ellenkező esetben szétterül, és nagyon lapos lesz. Ezeken a képeken én csak egy fél adagot csináltam, mert nem volt itthon több lisztem... :) Ha teljes adagot csinálok, akkor más tálban sütöm, egy hosszúkás ovális tálban (olyan mint a jénai), mert akkor olyan lesz a formája mint a bolti kenyérnek.

update: én mostanában jénaiban sütöm ezt a kenyeret és tetővel, úgy, hogy a tetejébe pici vizet spriccelek, és a sütési idő vége előtt kb. 20 perccel veszel le róla a fedőt.
update 2: az új albérletünkben majdnem másfél óra mire megsül rendesen a kenyér, szóval tényleg nagyon függ a sütőtől a sütési idő!!
update 3: tk liszttel is szuperül működik a recept

Amikor szeleteled a kenyeret, látszik, hogy milyen szép "lukacsos", nem tömör, nyami-nyami! :)

A munka vele pedig kb. 3 perc amíg összekavarod a hozzávalókat, aztán pedig még 5 perc 12 órával később, amikor belepakolod egy hőálló tálba és benyomod a sütőbe... :) Na jó, számoljunk hozzá még 2 percet, mert a sütőt be is kell kapcsolni, a kenyeret pedig egyszer megfordítani. Tehát 10 perc alatt tudsz kenyeret sütni (relatíve persze, mert a 12 órát nem számolom amíg kel a cucc :))

Ja es még valami! Amikor kiveszed a sütőből a kenyeret, akkor eléggé kemény a héja, érdemes 10-20 percre konyharuhába csavarni és betenni egy nejlon zacsiba, majd kivenni és hagyni "rendesen" kihűlni - így tökéletes lesz! :)