2008. szeptember 16., kedd


Perec (teljes kiőrlésű lisztből)


Fehér lisztből ilyen lesz:



Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 50 dkg fehér liszt (!)
  • 1 ek só
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dl langyos víz
( 10 gr szódabikarbóna)


Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, liszttel meghintjük és letakarva 2 órát kelesztjük. Utána átgyúrjuk a tésztát, és kb. egy 30 cm hosszú rudat sodrunk. Ezt kb. 12 kicsi darabra osztjuk, majd ezeket is kinyújtjuk (kb. 30 cm) A tésztakígyókból pereceket formázunk. A végüket kétszer összesodorjuk, a perec hátuljára tesszük és enyhén megnyomjuk. Közben 2 liter vizet felforralunk a szódabikarbónával. 2-3 perecet teszünk egyszerre a forró vízbe, és lyukas szedővel fél perc után kivesszük. Lecsöpögetjük és sütőpapírra tesszük. (A tetejét megszórhatjuk durva sóval/szezámmaggal/bármivel :)) 220 fokra előmelegített sütőben (légkeverésesben 200) kb. 25 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz. (Nem légkeveréses sütőben érdemes megfordítani, hogy egyformán piruljon...) Így formálsz pereceket:

Csinálsz egy hurkot, és a két szárát megtekered egyszer



Felhajtod a szárakat, és picit odanyomkodod


Megfordítod, és már mehet is a forró vízbe!



A képen látható pereceket én teljes kiőrlésű lisztből csináltam, mert csak az volt itthon... így is finom lett, de IGAZI perec-íze (bajor) fehér lisztből lesz.

Forrás: Kenyérsütés c. könyv (Holló és Társa Kiadó)


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez teljes kiőrlésűből nem megy?

Etus írta...

de megy, csak szerintem ugy nem finom... ez talan az egyetlen recept, amit kizarolag feher lisztbol csinalok. De nehez recept, mert konnyen "ragos" lesz, volt hogy elrontottam, de ha osszejott, akkor egy ora alatt elfogyott :)