2010. december 24., péntek

Lekváros bukta


Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 ek cukor
1,5 dl tej
1,25 dkg friss élesztő (vagy fél zacsi szárított)
2 tojás-helyettesítő
3 dkg olvasztott vaj

lekvár :)

Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekevered, majd a cukros langyos tejbe mehet az élesztő. (Ha száraz élesztőt használsz, akkor a liszthez keverd!) Lágy, hólyagos tésztát dagasztasz. Hagyod duplájára kelni (kb. másfél-2 óra), majd ujjnyi vastagságúra nyújtod, négyzetekre vágod, lekvárt teszel a közepébe, feltekered, tepsire rakod (amit előtte gondosan kibéleltél sütőpapírral... :)) , letakarod, és hagyod még 30 percet pihenni. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percet sül (Az én sütőmnél elég negyed óra.)

Ha valaki úgy szereti, hogy ropogós, akkor érdemes vmivel lekenni a buktákat közvetlenül a sütés előtt - nem tejjel :) (Én a puha-bukta híve vagyok, ezért a sütési idő lejárta előtt 5 perccel még le szoktam kenni növényi tejjel - így még puhább lesz - nyamm!

Észrevétel: ez a recept annyira jó, hogy az elmúlt 2 hétben 3szor sütöttem buktát. Minden alkalommal más bukta-feltekerési módot próbáltam, de a bukták átlag feléből mindig kijött a lekvár :( Így is finom volt, de ha vki tud vmi tuti módszert, akkor mindenképp írjon! :)


Nincsenek megjegyzések: