2009. augusztus 18., kedd

Maci-kávés (cikória) - zabpelyhes cookie


Hozzávalók:
(kb. 16 darabhoz)
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 2 cups zabpehely
  • 3/4 cups cukor (picivel lehet kevesebb)
  • kevés olaj (kb. 3 ek)
  • 1 tsp vanília kivonat (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
  • 1+ 1/2 cups teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tsp baking soda (ha nincs, akkor jó a szódabikarbóna)
  • csipet só
  • 1 + 1/2 tblsp maci kávé, 3 tbsp vízben elkeverve
  • 1 cups chocolate chips (nálam most kb. 50 gramm csokidara)

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Az olvasztott vajba "áztassuk be" a zabpelyhet pár percre, majd mehet bele a cukor, olaj, vanília kivonat. Egy másik tálba keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával és a sóval, majd keverjük a zabpelyhes masszába. Mehet hozzá a maci kávé, a csokidarabok, és ha szükséges egy nagyon kevés víz. A cél, hogy egy "jól gyurmázható" masszát kapjunk.
Formázzunk kis golyókat, majd lapítsuk le őket kézzel, és 190 fokon 10 percig süssük a sütiket, majd hagyjuk kihűlni - ne ijedjünk meg, hogy nagyon puhának tűnik, mire kihűl, keményebb lesz!
Zárható dobozban tároljuk.

Megjegyzés: a maci kávé-íz nem lesz markáns, viszont nagyon fincsi! :)
A sütési idő nagyon viszonylagos, tényleg sütőtől függ... a lényeg, hogy nem kell sokáig sütni, és hogy amikor kivesszük, úgy túnjön, hogy mindjárt szétesik, annyira puha (nem fog, mire kihűl, keményebb lesz



5 megjegyzés:

Katina írta...

hmm nyami!
ígéretes

Katina írta...

meglett, fini
mondjuk inkább puszedli, mint cookies:D

Szobonya Bercel írta...

akkóóó valamit nem jol csinaltal teeeeeeeeee :) Hehhe na jo, csak viccelek :)

Katina írta...

http://semi-sweet-life.blogspot.com/2011/01/zabpelyhes-cookie-puszaedli-xd.html

maticsfamily írta...

Ez nagyon jó recept! Már harmadjára csinálom meg, csak én mazsolát rakok bele, meg gyümölcs cukrot, és több macikávét, így aztán elég sötétbarna lesz, de nagyon finom, és gyorsan megvan.