2008. szeptember 6., szombat

Pizza


Hozzávalók:

  • 50 dkg tk liszt
  • 1 kk só
  • 1 ek cukor
  • 3/4 zacskó száraz élesztő
  • 60 ml olaj
  • 2,5 dl langyos víz

Elkészítés:

A hozzávalókat a megadott sorrendben összekevered, összegyúrod (nem kell sokáig vacakolni vele... :)), majd hagyod kelni kicsit (kb. 2 órát). (Vagy berakod a kenyérsütőbe a "tészta/dough" programra.) Amikor megkelt, vizes kézzel kinyújtod, tepsibe rakod. A tetejére aztán rakhatsz bármit, amihez éppen kedved van. (Én szoktam paradicsom-konzervből - chopped tomato - és firss paradicsomból pizzaalapot készíteni: forralod, sózod, fűszerezed - bazsalikom és oregano mehet bele bőven), aztán erre rakhatsz mindenféle finomságot.)

Megjegyzés: már nem használom a kenyérsütő gépet dagasztásra (sem), hanem simán kézzel gyúrom a tésztát pár percig, úgy is nagyon fini lesz.

Tipp: Ha van olyan a családban, mint nálunk Olivér, hogy nem eszi meg a pizza szélét (PEDIG AZ A LEGJOBB RÉSZE!), akkor érdemes a széleket sajttal megtölteni, mint a képen szereplő pizzán. Nálunk bevált :)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

ezt is kipróbáltam, de elég vastag lett a tétta, kissé olyan állaga lett, mint a túrós pogácsának de hogy mitől azt nem tudom, legközelebb vékonyabbra nyújtom majd

Etus írta...

lehet hogy tul sok lett a viz, legkozelebb rakj egy picit kevesebbet. Igen, olyan vekonyra erdemes nyujtani amennyire csak birod, elivleg olyan allagunak kell lennie a tesztanak mint pl. a langosnak (ha ez mond vmit :))! Ja, es mostanaban Oliver NAGYON vekonyan szereti a pizzat, szoval en azt szoktam csinalni, hogy mielott rapakolnek a tesztara mindenfelet, beszurkalom villaval (a teszta mar kinyujtva van a tepsin) mindenhol, es akkor vekony marad tutira!

Katina írta...

Csak a kép, amit felraktál, annál én sokkal nagyobb területűre nyújtottam és még így is vastag lett, szóval legközelebb asszem, elfelezem a hozzávalókat, úgyis lefagyasztottam egy kis paradicsomszószt:)

Etus írta...

Ja, mert azt nem irtam, hogy nekem majdnem 3 ilyen adag lett (mint a kepen) ebbol a mennyisegbol .. bocsi :)