Perec (teljes kiőrlésű lisztből)
Fehér lisztből ilyen lesz:
Hozzávalók 12 darabhoz:
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, liszttel meghintjük és letakarva 2 órát kelesztjük. Utána átgyúrjuk a tésztát, és kb. egy 30 cm hosszú rudat sodrunk. Ezt kb. 12 kicsi darabra osztjuk, majd ezeket is kinyújtjuk (kb. 30 cm) A tésztakígyókból pereceket formázunk. A végüket kétszer összesodorjuk, a perec hátuljára tesszük és enyhén megnyomjuk. Közben 2 liter vizet felforralunk a szódabikarbónával. 2-3 perecet teszünk egyszerre a forró vízbe, és lyukas szedővel fél perc után kivesszük. Lecsöpögetjük és sütőpapírra tesszük. (A tetejét megszórhatjuk durva sóval/szezámmaggal/bármivel :)) 220 fokra előmelegített sütőben (légkeverésesben 200) kb. 25 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz. (Nem légkeveréses sütőben érdemes megfordítani, hogy egyformán piruljon...) Így formálsz pereceket:
A képen látható pereceket én teljes kiőrlésű lisztből csináltam, mert csak az volt itthon... így is finom lett, de IGAZI perec-íze (bajor) fehér lisztből lesz.
Forrás: Kenyérsütés c. könyv (Holló és Társa Kiadó)
- 50 dkg fehér liszt (!)
- 1 ek só
- 1 csomag száraz élesztő
- 1 tk cukor
- 2,5 dl langyos víz
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, liszttel meghintjük és letakarva 2 órát kelesztjük. Utána átgyúrjuk a tésztát, és kb. egy 30 cm hosszú rudat sodrunk. Ezt kb. 12 kicsi darabra osztjuk, majd ezeket is kinyújtjuk (kb. 30 cm) A tésztakígyókból pereceket formázunk. A végüket kétszer összesodorjuk, a perec hátuljára tesszük és enyhén megnyomjuk. Közben 2 liter vizet felforralunk a szódabikarbónával. 2-3 perecet teszünk egyszerre a forró vízbe, és lyukas szedővel fél perc után kivesszük. Lecsöpögetjük és sütőpapírra tesszük. (A tetejét megszórhatjuk durva sóval/szezámmaggal/bármivel :)) 220 fokra előmelegített sütőben (légkeverésesben 200) kb. 25 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz. (Nem légkeveréses sütőben érdemes megfordítani, hogy egyformán piruljon...) Így formálsz pereceket:
Csinálsz egy hurkot, és a két szárát megtekered egyszer
Felhajtod a szárakat, és picit odanyomkodod
Megfordítod, és már mehet is a forró vízbe!
A képen látható pereceket én teljes kiőrlésű lisztből csináltam, mert csak az volt itthon... így is finom lett, de IGAZI perec-íze (bajor) fehér lisztből lesz.
Forrás: Kenyérsütés c. könyv (Holló és Társa Kiadó)